Profielschets

“Winnen is belangrijker dan meedoen.” Een hele accurate beschrijving van de mentaliteit op Laga, en dat geldt niet alleen voor het roeien, maar daarnaast heeft Laga als vereniging nog zoveel meer te bieden. Wij spreken oud-Lagaaier Joost van der Weiden over zijn tijd op Laga.


joost

Profielschets Joost van der Weiden

Aankomstjaar 2005
Roeiverleden Jonge acht 2005, Middengroep 2006 – 2008, Veteranen A
Commissies Jeugdroeikamp, Opvang, Ontvangstweek, Bestuur, Laga Business Club
Studie Maritieme techniek
Baan Projectmanager Damen
Hobby’s Roeien, wielrennen, zeilen, schaatsen
Favoriete Laga snack Lion

Als eerstejaars Maritieme Techniek kwam Joost met studiegenoten in aanraking die allen veel affiniteit hadden met de watersport. Al vrij snel kwam hij erachter dat zeilen en met name ook roeien bij deze maritiemers tot de dagelijkse bezigheid behoorde en kwam hij via Erik van Hattem (jeugdroeier Spaarne en toen al roeiende bij Laga) in aanraking met de Lenteopvang van Laga. Daar schreef hij zich na één training direct in.

Tijdens de Opvang periode werd het wedstrijdroeien enthousiast aangeprezen door o.a. Marien Ruppert en Olivier Siegelaar (later Olympisch roeier), waardoor Joost uiteindelijk in de Jonghe Acht uitkwam: “Ik kies voor één ding en dat is nu het roeien”. In die tijd was het ’s avonds stil op Laga en werden de huidige commissiekamers bewoond door Lagaaiers. Joost heeft hier ook een tijd gewoond: “Ik was Joop 18, de laatste mannelijke Joop en mijn kamer was die met de schuifdeur”.

Zijn Jonghe Acht, waar hij op slag zat, trok een blik en werd beginnelingen-af op de Slotwedstrijden.

In de komende jaren roeide Joost in Middengroep Zwaar. Daarnaast heeft hij verscheidene commissies gedaan en vele vrienden gemaakt. Na haast 4 jaar wedstrijdroeien, werd hij gevraagd als President van het 134e bestuur. In dat jaar heeft hij geholpen met het professionaliseren van de Laga Business Club. Samen met een aantal oud-Lagaaiers, is de structuur van de LBC aangepakt. De LBC ging zich meer richten op recruitment in plaats van exposure. Lagaaiers hebben vele aantrekkelijke kenmerken, zoals sportiviteit, winnaarsmentaliteit, hard studeren, actief, samenwerken en dat heeft Laga erg goed weten te verkopen door samenwerkingen op te zetten met grote namen uit het bedrijfsleven, zoals toen BAM, DHV, TBI, Tennet en Vopak.


“Ik heb mezelf op alle vlakken kunnen ontwikkelen en vrienden en vriendinnen gemaakt.”


Tijdens zijn bestuursjaar is Joost in contact gekomen met oud-Lagaaier Jaap Gelling, werkzaam bij Damen Shipyards (bekend van de ontwikkeling van de Bijlboeg), via wie hij later een stage in Qatar aangeboden kreeg. Na deze stage mocht hij meehelpen met het organiseren van de eerste Damen Business Course, opgezet door Arold de Vries. Bij het afsluiten van dit evenement kreeg hij een traineeship bij Damen aangeboden. Dit 2-jarige traineeship heeft hij inmiddels afgerond en nu is hij projectmanager bij Damen. Hij is verantwoordelijk voor het opstarten van nieuwe modellen schepen.

In zijn werk komt hij vele dingen tegen die hem doen denken aan zijn tijd op Laga: “Strakke deadlines, vooruit kijken, weten wat je doen moet, samen voor een doel gaan, dingen die je in het roeien terug ziet”. Zeker in zijn bestuursjaar heeft hij vele management skills
opgedaan waar hij nu van profiteert. “Het is zeker niet makkelijk, je

hebt altijd mensen die een andere kant op springen, maar je hebt wel al een basis opgebouwd op Laga, die je kunt inzetten om al de neuzen één richting op te krijgen.

De winnaarsmentaliteit uit zich in het feit dat je altijd een doel voor ogen hebt, zodat dat je de dagelijkse kleinigheden niet de overhand laat krijgen.”

Maar naast die mentaliteit heeft Joost ook het roeien nog niet achter zich gelaten. Samen met een aantal vrienden die in hun studententijd geroeid hebben, heeft hij bij De Maas een Acht weten samen te stellen met o.a. Laga roeimaten Sean Pieters en Kaj de Vries. Daarnaast heeft hij een aantal weken geleden in de bedrijfsacht van Damen meegedaan aan de Damen Raceroei Regatta.


“Nu zie je dat Laga in zes jaar tijd is gegroeid naar een vereniging die  minimaal top drie wil varen!”


Als we hem vragen of hij nog iets anders had willen doen in zijn studententijd, antwoordt hij heel scherp: “Nee. Alles eruit gehaald. Ik mag blij zijn met alle mooie dingen die ik heb kunnen doen. Ik heb mezelf op alle vlakken kunnen ontwikkelen en vrienden en vriendinnen gemaakt.” Hoewel hij het allerliefste verder was gekomen in het roeien en de Varsity had gewonnen!

In de tijd dat Joost op Laga roeide is de vereniging enorm gegroeid en zo is ook het roeien naar een hoger niveau getild: “Nu zie je dat Laga in zes jaar tijd van een Jonghe Acht die op de Slotwedstrijden een blikje trekt is gegroeid naar een vereniging die voorin vaart en minimaal top drie wil varen!”

white gradient